Θα ήθελες να μας παρουσιάσεις τον εαυτό σου καθώς και το πώς ήρθε στο δρόμο σου το Find Your Bliss;

Ονομάζομαι Αγγελική Στογιαννίδου κι έχω πάρα πολλά χρόνια που εργάζομαι στον τουρισμό, κυρίως στο κομμάτι του κοσμήματος. Η αγάπη μου για το κόσμημα με οδήγησε στο να τελειώσω το τμήμα του Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και συνέχισα μετέπειτα με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη δημιουργική γραφή.

Ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερος εργασιακός τομέας. Έχει πολλές ώρες εργασίας καθημερινά, δουλεύεις εφτά μέρες την εβδομάδα, χάνεις πολλά από την καθημερινότητά σου και δεν έχεις καθόλου καλή ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής. Ύστερα λοιπόν από 30 χρόνια στον συγκεκριμένο κλάδο, φτάνοντας πλέον κάπου στα μέσα του δρόμου, στα 50 μου έτη, συνειδητοποιώντας τα παραπάνω, με όλες τις βιωματικές εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησα  καθώς και σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τον πολιτισμό μας, αποφάσισα να ανοίξω το δικό μου κατάστημα χειροποίητων κοσμημάτων στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, του οποίου νονά μάλιστα είναι η Χρυσάνθη.

Την Κρίστυ πάνε κάποια χρόνια που την έχω γνωρίσει, όταν ακόμη η ιδέα για το δικό μου μαγαζί ήταν μεν στο πίσω μέρος το μυαλού μου, αλλά είχα αρκετούς ενδοιασμούς ακόμη γατί πίστευα ότι ήταν πολύ αργά για να αλλάξω επάγγελμα. Ποτέ δεν είναι αργά, μου είχε πει, το αμέλησα δυστυχώς μέχρι φέτος που πήρα την απόφαση να κάνω το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και να κλείσω μία συμβουλευτική μαζί της. Η ιδέα ήταν πιο ώριμη στο μυαλό μου, κούμπωσε και με τα αποτελέσματα του τεστ και όλα πήραν το δρόμο τους.

Τι είναι αυτό που σε ώθησε στο να αναζητήσεις το bliss σου;

Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν παρακολουθούσα το περιεχόμενο της Κρίστυ και του Find Your Bliss και συγκεκριμένα μου έκανε τρομερή εντύπωση πόσα κοινά σημεία είχα με πολλές περιπτώσεις από τις ιστορίες του Bliss In Action. Ενστικτωδώς εμπιστεύτηκα την Κρίστυ στο συγκεκριμένο θέμα και εκτίμησα τη θετικότητά της, την αισιοδοξία της, τη δίκαιη κρίση της και την απαλή ώθηση που σου δίνει να κυνηγήσεις αυτά που αγαπάς χωρίς να επεμβαίνει ωστόσο στην προσωπικότητά σου.

Πάνω σε τι δουλέψατε στη συμβουλευτική;

Ήταν ιδιαίτερα δημιουργική η όλη εμπειρία της συμβουλευτικής, στο τέλος βέβαια τα χαρτομάντηλα στο τραπέζι είχαν την τιμητική τους! Και απλά ταίριαξαν όλα, τα αποτελέσματα του τεστ, ό,τι μου είπε εκείνη, ό,τι είχα εγώ στο μυαλό μου. Η συμβουλευτική με έκανε να κατανοήσω πιο συνειδητά ορισμένα πράγματα, να κοιτάξω στα μάτια αδυναμίες του παρελθόντος και κυρίως μου έδωσε ώθηση να προχωρήσω.

Όλα μετά έγιναν πολύ γρήγορα. Τον Μάιο έκανα τη συμβουλευτική και μέσα στον Ιούνιο το μαγαζί ήταν έτοιμο!

Σε ποιο στάδιο βρίσκεσαι στην υλοποίηση του bliss σου; Ποιο είναι το bliss της Αγγελικής;

Το bliss για μένα είναι η επικοινωνία κι η δημιουργία. Μου αρέσει η συναναστροφή με τον κόσμο, να τους μεταφέρω το ελληνικό πνεύμα, είτε αυτό είναι με τη φιλοξενία, με ένα χαμόγελο, με δυο -τρεις όμορφες κουβέντες, με ένα χειροποίητο κόσμημα. Η χώρα μας έχει τόσα δώρα, τη φύση της, την ιστορία της, το πνεύμα της,  και είναι ευλογία να ξυπνάς κάθε μέρα με τόσα χαρίσματα απλόχερα, να τα μοιράζεσαι με τον διπλανό σου και να τα μεταφέρεις επίσης μέσω του τουρισμού ως μία ανταλλαγή πολιτισμών. Και για μένα, το μέσο για να τα καταφέρω όλα αυτά, είναι το κόσμημα.

Έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες και εμπόδια σε όλο σου αυτό το ταξίδι με το bliss;

Μέχρι στιγμής δεν θα έλεγα ότι αντιμετώπισα σημαντικά προβλήματα στο bliss μου, το αντίθετο μάλιστα, θα έλεγα ότι είναι πέρα των προσδοκιών μου. Υπάρχει βέβαια μεγαλύτερη ευθύνη καθώς είναι δικός μου χώρος, αλλά αυτό στο τέλος της ημέρας έχει και τα καλά του.

Τι θα έλεγες σε ένα άτομο που δυσφορεί στην εργασιακή του καθημερινότητα;

Για να βρει τη λύση στο πρόβλημά του, αρκεί να ψάξει μέσα του. Αρκεί να ανακαλύψει τα χαρίσματά του, αρκεί να ανακαλύψει τί είναι αυτό που θα τον γεμίσει επαγγελματικά. Αναλογίσου ποια είναι η πηγή της χαράς σου κι η απάντηση θα σου δοθεί απλόχερα. Όλοι μας έχουμε κλίσεις και ταλέντα, απλώς κάποιοι δεν τα έχουν ταυτοποιήσει ακόμη. Δεν έχει σημασία άμα είμαστε 30, 40, 50, η στιγμή της συνειδητοποίησης είναι το τώρα του καθενός.

Τι θα έλεγες στον παλιό σου εαυτό;

Παρόλο που σου πήρε λίγο παραπάνω το ταξίδι της συνειδητοποίησης, αξίζει τον κόπο! Ό,τι κι αν πέρασες, ό,τι κι αν ανέχτηκες όλα αυτά τα χρόνια, το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Πως θα ήθελες να κλείσεις αυτή τη blissful συνέντευξη;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κρίστυ. Όσον αφορά εμένα, έγινε πραγματικότητα αυτό που ήθελα, λέω δόξα τω Θεώ να συνεχίζω να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Αν θα μπορούσα ταπεινά να δώσω μία συμβουλή αυτή θα ήταν να μη φοβόμαστε. Ας βγούμε πέρα από τα όρια που έχουμε βάλει εμείς οι ίδιοι στους εαυτούς μας κι ας προχωρήσουμε. Και να πέσουμε, μέσα στο πρόγραμμα είναι…

Αγγελική Στογιαννίδου

 «Δεν έχει σημασία άμα είμαστε 30, 40, 50, η στιγμή της συνειδητοποίησης είναι το τώρα του καθενός.»

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Σουλιώτης, Bliss in Action Columnist

website: https://preciousstoriesjewels.gr/

Το όνομα της επιχείρησης είναι PRECIOUS STORIES JEWELS. Γεννήθηκε από τη σύμπτυξη της εργασιακής εμπειρίας στο κόσμημα, που είναι πολύτιμο, με τις ιστορίες δημιουργικής γραφής που είναι αντικείμενο του master που πρόσφατα ολοκλήρωσα. Πίσω από κάθε κόσμημα υπάρχει μια πολύτιμη ιστορία να ανακαλύψουμε…

PRECIOUS STORIES JEWELS στη γραφική γειτονιά της πλατείας Άθωνος, στην καρδιά της πόλης γεννήθηκε το όνειρο ζωής… 30 χρόνια εμπειρίας… Όραμα μας είναι η προώθηση του χειροποίητου κοσμήματος, του ελληνικού που έχει βαθιά ιστορία μέσα στον χρόνο, και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Δημιουργία, τέχνη, επικοινωνία, συνύπαρξη, ελκυστικές τιμές είναι οι προτεραιότητές μας. Χρησιμοποιούμε διάφορα μέταλλα, ασημί, ορείχαλκο, ατσάλι, επιχρυσωμένα, εναλλακτικά υλικά και σχέδια και ιδέες εμπνευσμένα από το ελληνικό και σύγχρονο κόσμημα. Ανακάλυψε την πολύτιμη ιστορία σου!