Δήμη Κουλιστανίδου – Bliss in Action: Το επί 40 χρόνια κέντρο αισθητικής, η σύνταξη και το νέο της blissful ταξίδι στον κόσμο της τεχνολογίας

Θα ήθελες να μας παρουσιάσεις τον εαυτό σου;

Ονομάζομαι Δήμη Κουλιστανίδου κι είμαι συνταξιούχος από το 2016. Είχα για 40 χρόνια δικό μου κέντρο Αισθητικής, εισαγωγές καλλυντικών, από Γαλλία και Αγγλία, και εξαγωγές στην Κύπρο, είδη ένδυσης εργαστηρίων αισθητικής, χονδρική και λιανική πώληση με μεγάλο κύκλο εργασιών. Για το κέντρο Αισθητικής είχα φτιάξει δική μου ιστοσελίδα, από το 1991 τότε που το διαδίκτυο δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο ακόμη. Αργότερα δημιούργησα  το δικό μου e-shop, ως εργαλείο δουλειάς, καθώς πάντα το διαδίκτυο μου προκαλούσε μία έλξη.

Τελειώνοντας το σχολείο, έφυγα στην Αμερική για σπουδές ψυχολογίας, ύστερα πήγα στην Αγγλία, επίσης για σπουδές με στόχο την ψυχολογία, ωστόσο τελικά ο δρόμος μου με έβγαλε ξανά πίσω στην Ελλάδα, όπου τελείωσα Αισθητική κι έφτιαξα οικογένεια.

Πάντα, θυμάμαι τον εαυτό μου, στον ελεύθερο μου χρόνο, να είμαι στο διαδίκτυο και να κάνω έρευνα εικόνων, είτε για το site μου, είτε για διαφημιστικά, ήταν κάτι που με χαλάρωνε. Κάποια στιγμή, ήμουν στη Θάσο στο εξοχικό μας, και βλέπω στο Facebook, μία ανάρτησή στην επαγγελματική σελίδα, της Βέφας Αλεξιάδου, την οποία πάντα θαύμαζα και είχα σε μεγάλη εκτίμηση, όπου προσπαθούσε να πουλήσει τα βιβλία της. Εκείνη τη στιγμή, στέλνω απευθείας μήνυμα στην επαγγελματική της σελίδα και της συστήνομαι. Εγώ τότε ήμουν ήδη 3 χρόνια στη σύνταξη, και της εκφράζω πως μία γυναίκα με τέτοια ιστορία στη μαγειρική, να μην έχει μία ιστοσελίδα ή ένα κανάλι στο Youtube. Και της προτείνω, αφιλοκερδώς κι ανιδιοτελώς, να τη βοηθήσω σε αυτό το κομμάτι.

Και πέρασαν κάπως έτσι 4 χρόνια, κάνοντας πολλή δουλειά για τη Βέφα, γυρίσαμε μαζί γύρω στα 58 βίντεο από το σπίτι της, όπου βιντεοσκοπούσα εγώ και έκανα στη συνέχεια το editing. Και μέσα από αυτή την εμπειρία, συνειδητοποίησα ότι αγαπούσα όλη αυτή τη διαδικασία, το video editing, το WordPress, το SEO κλπ. Πριν, δεν είχα ιδέα από όλα αυτά, καθώς πλήρωνα επαγγελματία να ασχοληθεί με την ιστοσελίδα μου και το ηλεκτρονικό κατάστημα στο κέντρο Αισθητικής, αλλά τώρα, όσο περισσότερο ασχολούμαι, τόσο περισσότερο το αγαπώ.

Κάπου το 2017, όταν βοηθούσα ένα φίλο μου, ο οποίος είχε μία εταιρεία παρασκευής και διανομής χονδρικής καφέ, ανακάλυψα ότι υπάρχουν άπειρες συνταγές αλμυρών φαγητών με καφέ, σοκολάτα και τσάι. Εγώ, ήδη από τον κλάδο μου, ήξερα επίσης πολλές συνταγές ομορφιάς με τα συγκεκριμένα προϊόντα. Οπότε πήρα την απόφαση να φτιάξω τη δική μου ιστοσελίδα που θα έχει να κάνει με μαγειρική, μεγάλη μου αγάπη από παιδί, με ομορφιά, με καφέ, σοκολάτα και τσάι. Και το έκανα.

Μέσα από αυτό, πήρα τόση ενέργεια, μαθαίνω τόσα πολλά πράγματα, νιώθω τόσο γεμάτη, γιατί κάνω κάτι που πραγματικά αγαπώ. Τελειώνοντας από τα τετριμμένα της καθημερινότητας, κάθομαι το βράδυ μπροστά στον υπολογιστή αφήνω τη δημιουργία να με απορροφά και νιώθω ευτυχισμένη.

Τι είναι αυτό που σε ώθησε στο να αναζητήσεις το bliss σου και πώς ήρθε στον δρόμο σου;

Η Κρίστυ ήταν πελάτισσά μου στο κέντρο Αισθητικής, και την έζησα σε όλο το δικό της ταξίδι με το bliss. Έτσι μια μέρα που συνομιλούσαμε διαδικτυακά, της εξέφρασα την επιθυμία μου για μία συμβουλευτική μαζί της. Με αφορμή το Ariston Test, διαπίστωσα όλα αυτά που ήξερα για μένα, αλλά δεν τα είχα συνειδητοποιήσει πιο πριν. Πήρα μεγάλη αυτοπεποίθηση από τα αποτελέσματα, γιατί όταν έχεις κάτι χειροπιαστό με τη βούλα, όταν έχεις ένα καθρέφτη του εαυτού σου μπροστά σου, παίρνεις μεγάλη ώθηση.

Θέλω να διευκρινίσω, ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους συνταξιούχους κάποιας ηλικίας. Και τι να κάνεις όλη μέρα; Πόσα σίριαλ να δεις; Πόσους καφέδες να πιείς; Πόση ώρα να γυρνάς από εδώ κι από εκεί; Ως ένα βαθμό. Είναι πολύ σημαντικό για τους συνταξιούχους να βρούνε το bliss τους. Γιατί κι εγώ, ως χόμπι το κάνω.

Έκλεισα το ραντεβού της συμβουλευτικής μου, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, πιο πολύ το έβλεπα και σαν ανταπόδοση στην Κρίστυ, μιας και ήταν παλιά μου πελάτισσα, αλλά δεν το κρύβω πως έπαθα πλάκα.

Σε τι διέφερες με το πέρας της συμβουλευτικής;

Άρχισα να έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, ότι αυτό το κομμάτι, που δεν γνώριζα ακόμη καλά, μπορώ να το καταφέρω, να το φέρω εις πέρας και να μάθω πολλά πράγματα από αυτό. Με λίγα λόγια ότι είμαι κατάλληλη για αυτό. Και είναι πολύ βασικό να νιώθεις καλά με τις επιλογές σου. Αρκεί να θες, διότι όπου υπάρχει θέλω, δεν υπάρχει δεν μπορώ. Σημειώνω εδώ ότι υπήρξα από τους τυχερούς και ευτυχισμένη που το επάγγελμά μου ήταν για μένα bliss.

Ποιο είναι το bliss της Δήμης;

Αυτό που μου ταιριάζει και είμαι εγώ, είναι η επικοινωνία. Το να μοιράζεσαι είναι μεγάλη υπόθεση, είτε μοιράζεσαι γνώση, είτε μοιράζεσαι πρόβλημα, είτε χαρά, είτε ευτυχία, είναι σημαντικό. Και το διαδίκτυο, με τη δυνατότητα επικοινωνίας που προσφέρει, προϋποθέτοντας πάντα ότι το χρησιμοποιείς σωστά, κάνει θαύματα, για αυτό μάλιστα ξεκίνησα και το site.

Έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες και εμπόδια σε όλο σου αυτό το ταξίδι με το bliss;

Εννοείται, γιατί ξεκίνησα μη γνωρίζοντας πως να τρέξω τις διάφορες διαδικασίες. Αλλά ρωτώντας πας και στην πόλη. Σα μαθήτρια πια, έπρεπε να ψαχτώ και να μάθω πολλά πράγματα, αλλά αυτό είναι ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του ταξιδιού.

Μια ζωή έχουμε να κάνουμε με χρόνους, με deadlines, να μην αργήσουμε στη δουλειά μας, να προλάβουμε να κλείνουμε εκκρεμότητες πριν σχολάσουμε, έχουμε μόνιμα ένα μαστίγιο πάνω από το κεφάλι μας. Επιτέλους, τώρα που είμαι στη σύνταξη, την ενασχόλησή μου αυτή την κάνω χαλαρά, ξέρεις τί ανάσα είναι αυτή για το νευρικό σύστημα; Ενώ νιώθω δημιουργική και χρήσιμη, νιώθω ότι προσφέρω έργο, πετυχαίνω τους στόχους μου, χωρίς να μου δημιουργείται ωστόσο άγχος. Και αυτό είναι ό,τι καλύτερο για την τρίτη ηλικία.

Ο άντρας μου ασχολείται με τη μουσική, είναι 77 χρονών, συνταξιούχος από τράπεζα, κι έχει μια ροκ μπάντα. Έχουμε την ελευθερία, τις ώρες που εγώ δημιουργώ και είμαι με τον υπολογιστή στο τραπεζάκι μου, εκείνος να είναι στο δωμάτιο-στούντιο και να κάνει τα δικά του. Το αποτέλεσμα είναι να αποθυμούμε ο ένας τον άλλο. Κάνει πολύ καλό στη σχέση του συνταξιούχου με τον/την σύζυγό του να έχει ο καθένας τον προσωπικό χώρο και χρόνο με το bliss του. Δεν μπορώ να σκέφτομαι ότι θα ήμασταν όλη την ώρα κολλημένοι σε μία πολυθρόνα και σε έναν καναπέ. Μου δίνει πολλή ενέργεια αυτή η ευτυχής δέσμευση με αυτό που μου αρέσει και κάνω.

Τι θα έλεγες σε ένα συνταξιούχο που τον προβληματίζει το: «Μετά τη δουλειά, τι;»;

Αυτό είπα και εγώ στον εαυτό μου με το που βγήκα στη σύνταξη. Και τώρα, τι; Θα πρότεινα λοιπόν στον συνταξιούχο να κλείσει μία συμβουλευτική με την Κρίστυ στο Find Your Bliss. Αρκεί να σκεφτούμε, έναν άνθρωπο ο οποίος επί 40 χρόνια έκανε μία δουλειά με χρονοδιαγράμματα και άγχος, ή έναν άνθρωπο που έκανε μία δουλειά που δεν του άρεσε, πόσο ζωή θα του έδινε να βρει το bliss του όντας πλέον στη σύνταξη, να βρει αυτό που πάντα ήθελε να κάνει και ποτέ δεν το έκανε! Εξάλλου τώρα που ο νέος νόμος επιτρέπει στους συνταξιούχους να εργάζονται, μπορεί κανείς όχι μόνο να βρει το bliss του αλλά και αν το επιθυμεί να έχει και ένα έξτρα εισόδημα μέσα από αυτό!

Πως θα ήθελες να κλείσεις αυτή τη blissful συνέντευξη;

Μετά από όλο αυτό το ταξίδι με το bliss, παρακαλώ να είμαι γερή, να έχω όρεξη να προσφέρω και δηλώνω πως είμαι ευτυχισμένη!

 

Δήμη Κουλιστανίδου

 

“Αρκεί να σκεφτούμε, έναν άνθρωπο ο οποίος επί 40 χρόνια έκανε μία δουλειά με χρονοδιαγράμματα και άγχος, ή έναν άνθρωπο που έκανε μία δουλειά που δεν του άρεσε, πόσο ζωή θα του έδινε να βρει το bliss του όντας πλέον στη σύνταξη.”

 Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Σουλιώτης, Bliss in Action Columnist

Αυτός είναι ο σύνδεσμος για το site της Δήμης:

https://cookcoffeechocoteabeauty.com/

Ένας νέος διαδικτυακός προορισμός που δημιουργήθηκε με στόχο να γίνει σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν τις νέες τάσεις στη μαγειρική, σε συνδυασμό με πατροπαράδοτα κλασσικά συστατικά αλλά και για εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν την Ομορφιά και την Νεότητά τους.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *