Ιωάννα Τσέκα – Bliss In Action: Η μαγειρική, η μεγάλη της απόφαση να κάνει στροφή στην καριέρα της, η αγάπη της για την επικοινωνία και το νέο της blissful ταξίδι

Θα ήθελες να μας παρουσιάσεις τον εαυτό σου καθώς και το πως ήρθε στο δρόμο σου το Find Your Bliss;

Ονομάζομαι Ιωάννα Τσέκα και αν με ρώταγες πριν ένα χρόνο ποια είμαι, θα σου έλεγα πως εργάζομαι ως μαγείρισσα και πήγαινα στη δουλειά μου με κλάματα. Δεν μου άρεσε καθόλου η δουλειά μου και δεν ήξερα τι να κάνω. Έπειτα και από συνεδρίες στο Find Your Bliss και από πολλή σκέψη, ξεκίνησα να σπουδάζω Διοίκηση Επιχειρήσεων. Πριν από δύο μήνες μάλιστα, έπιασα δουλειά σε μία διαφημιστική εταιρεία, όπου είμαι μέλος του HR, και μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση να παρατήσω τη μαγειρική και να ασχοληθώ με κάτι εντελώς διαφορετικό, γιατί και πολύ χρήμα και πολύ χρόνο είχα επενδύσει. Και δεν ήμουν μόνη μου σε αυτό, σκεφτόμουν και τους κόπους της μητέρας μου για να με σπουδάσει. Και αν δεν μου αρέσει και αυτό που θα ξεκινήσω;, σκεφτόμουνα. Αλλά πραγματικά δεν πήγαινε άλλο. Τη μαγειρική την αγαπούσα και την αγαπώ, αλλά επειδή είμαι πολύ επικοινωνιακή, όλο αυτό με κρατούσε πολύ πίσω και οι κουζίνες απλά δεν ήταν για μένα. Και νομίζω πως έμεινα παραπάνω από ότι έπρεπε, γιατί με εμπόδιζαν όλες αυτές οι δεύτερες σκέψεις.

Το Find Your Bliss  μού το σύστησε ένας γνωστός μου και κατευθείαν το αναζήτησα στα social media. Την περίοδο εκείνη χρειαζόμουν απεγνωσμένα βοήθεια, ήθελα κάποιον να με συμβουλεύσει στο που έπρεπε να κινηθώ. Μπορεί να είχα στο μυαλό μου τη διοίκηση σαν επιλογή, αλλά χρειαζόμουν ένα τρίτο άτομο, έναν ειδικό, γιατί όταν είσαι μέσα στο πρόβλημα δεν μπορείς να δεις καθαρά. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην ευτυχία και επειδή η ζωή είναι πολύ μικρή, πρέπει να κάνεις αυτό που σου αρέσει. Οπότε κάπως έτσι προσέγγισα τη Χρυσάνθη.

 

Πάνω σε τι δουλέψατε στη συμβουλευτική;

Αρχικά, θυμάμαι πως έλεγα στη Χρυσάνθη, πόσο χρήσιμη θα ήταν όλη αυτή η εμπειρία της συμβουλευτικής σε μαθητές λυκείου, και πόσο διαφορετικές καριέρες θα είχαμε ακολουθήσει όλοι εάν το είχαμε βάλει στις ζωές μας νωρίτερα. Εγώ δούλεψα και ως γραμματέας σε ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης και έβλεπα τα παιδιά που έδιναν πανελλήνιες να είναι μέσα στο άγχος. Και για τις εξετάσεις, αλλά πιο πολύ για το μέλλον τους. Και αυτό που τους έλεγα εγώ είναι ότι περάσεις δεν περάσεις, η ζωή θα σε βγάλει εκεί που πρέπει να είσαι.

Όσο για τη συμβουλευτική, συμπλήρωσα το Ariston Test, μου ανέλυσε η Χρυσάνθη τα αποτελέσματα μου, φτιάξαμε μαζί το βιογραφικό μου, γενικά το πιάσαμε όλο από την πολλή αρχή. Τα διοικητικά επαγγέλματα ήταν πολύ ψηλά στις κλίσεις και στα ενδιαφέροντά μου και θυμάμαι όλη αυτή τη σιγουριά που ένιωσα όταν το είδα αυτό.

 

Σε τι διέφερες με το πέρας της συμβουλευτικής;

Εγώ ήξερα ότι ήθελα να κάνω την αλλαγή απλά δεν ήξερα ποια ακριβώς αλλαγή θα ήταν αυτή. Ήθελα μία απάντηση και χρειαζόμουν να σιγουρευτώ ότι όλα αυτά που αισθανόμουνα είναι αλήθεια, ότι δεν είναι εφήμερο ότι ήμουν χάλια στη δουλειά και ότι όντως μου ταιριάζει κάτι άλλο. Και έτσι έγινε και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό.

 

Τώρα σε ποιο στάδιο βρίσκεσαι σχετικά με την υλοποίηση του bliss σου;

Με το που παραιτήθηκα από τις κουζίνες, ένιωσα πως βρέθηκα κατά κάποιον τρόπο στο σημείο 0. Γιατί έπρεπε να ασχοληθώ με νέο πτυχίο, με νέα δουλειά, με νέα εμπειρία, με νέα όλα. Πλέον σπουδάζω Διοίκηση Επιχειρήσεων και όπως ανέφερα εργάζομαι και σε μία εταιρεία στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού. Μπορώ να πω πως είμαι πολύ κοντά στο bliss μου αυτή τη στιγμή, και αυτό που είχα στο μυαλό μου ένα χρόνο πριν, το έχω αγγίξει. Αυτό που κάνω τώρα, με κάνει ευτυχισμένη. Καμιά φορά κοιτάω έξω από το παράθυρο του γραφείου και λέω στον εαυτό μου: Κοίτα που ήσουν Ιωάννα πριν ένα χρόνο και που είσαι τώρα. Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στην εταιρεία που είμαι τώρα, είχα πιάσει την πρώτη μου δουλειά ως προωθητήρια στα 18. Και έβλεπα τις γυναίκες τότε που εργάζονταν εκεί και τις θαύμαζα. Πλέον θαυμάζω εμένα γιατί έγινα μία από αυτές τις γυναίκες.

 

Ποιο είναι το bliss της Ιωάννας;

Θέλω πάρα πολύ να φτάσω στο σημείο όπου θα συνδυάζω την επιχειρηματικότητα με την κοινωνική προσφορά. Η επικοινωνία είναι επίσης ένα μεγάλο μέρος του bliss μου, αλλά παράλληλα να δουλεύω πάνω σε κάτι ανθρωπιστικό. Για μένα το bliss περιλαμβάνει τη διαρκή εξέλιξή μου, όχι για το χαρτί, όσο για αυτό που είμαι και που νιώθω, για αυτό που αγαπάω. Αν θα έπρεπε να τα συνοψίσω όλα σε μία λέξη, αυτή θα ήταν η επικοινωνία.

 

Τι δυσκολίες αντιμετώπισες στο ταξίδι σου με το bliss;

Αρχικά ένιωθα κάπως ενοχική και ήταν αυτό που με κράτησε πάρα πολύ πίσω. Δηλαδή, ντροπή τώρα να θες να αλλάξεις καριέρα και θα σε περάσουν για άστατο χαρακτήρα και άλλα τέτοια. Τελικά στον ίδιο μου τον εαυτό έκανα κακό. Από την άλλη, μία ακόμη δυσκολία ήταν και η αντιμετώπιση στις συνεντεύξεις για δουλειά. Τύπου, τι κάνει αυτή εδώ; Με τι προσόντα έρχεσαι και μας ζητάς δουλειά, μαγείρισσα είσαι… Το έχεις μπερδέψει λίγο με τα πτυχία που έχεις πάρει… Και πέρασα πολλές συνεντεύξεις και άκουσα πάρα πολλά.

Θυμάμαι που κοιτούσαν το βιογραφικό μου και από το βλέμμα τους ήξερα ότι δεν θα με προσλάβουν. Αλλά δεν ήθελα να κρύψω κανένα κομμάτι της εργασιακής μου εμπειρίας γιατί αυτό είμαι και είμαι περήφανη για ό,τι έχω κάνει και ό,τι έχω καταφέρει. Αλλά να τελικά που βρέθηκα!

 

Τι θα ήθελες να πεις σε κάποιον που δυσφορεί στην εργασιακή του καθημερινότητα ή και σε ένα νέο που αμφιταλαντεύεται για τις σπουδές που θα επιλέξει;

Όταν δούλευα ως γραμματέας στο φροντιστήριο, εκτός του ότι έβλεπα εμένα σα 18 μου στα αγχωμένα πρόσωπα των παιδιών, θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα περιστατικό. Ένα παιδί δικηγόρου να κλαίει από το άγχος και την πίεση, και ο πατέρας του δέκα λεπτά μετά να λέει στους καθηγητές ότι το παιδί θα δίνει πανελλήνιες όσες φορές χρειαστεί για να περάσει στη νομική. Θα έλεγα λοιπόν στους γονείς να μην πιέζουν τα παιδιά και ο άνθρωπος που θέλει να αλλάξει δουλειά, να την αλλάξει. Γυρνάς κάθε μέρα από τη δουλειά και δεν είσαι μόνο σωματικά κουρασμένος, αλλά και ψυχικά. Οπότε μακάρι όλοι να κλείσουν μία συμβουλευτική για να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Και αν το βρουν, όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα. Τα πράγματα που φαίνονται δύσκολα, θα είναι πλέον πιο εύκολα. Και αρκεί να το πάρεις απόφαση, αυτό είναι το πιο σημαντικό.

 

Τι θα έλεγες στον παλιό σου εαυτό;

Να μην ανησυχεί και αν το πάρει απόφαση, θα γίνουν όλα πολύ γρήγορα.

 

Πως θα ήθελες να κλείσεις αυτή τη blissful συνέντευξη;

Είναι άσχημο και πολύ κρίμα να ζεις μία ζωή που δεν σου αρέσει. Γύρω μας θα ακούσουμε πολλά πράγματα, αλλά μια δουλεία δεν είναι μόνο για τον μισθό της. Ναι είναι και για αυτό γιατί κάπως πρέπει να ζήσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας οφείλεις στον εαυτό σου να είσαι καλά. Και όταν είσαι εσύ καλά, είναι και οι γύρω σου καλά. Οπότε ό,τι μας ευχαριστεί. Η ευτυχία θέλει κόπο και θέλει και κότσια. Οπότε αν νιώθει κάποιος πως πρέπει να αλλάξει, αλλάζει τώρα. Δεν αξίζει ούτε να κλαίμε, ούτε να στεναχωριόμαστε, ούτε να το σκεφτόμαστε, γιατί για να το σκέφτεσαι, σημαίνει πως ήδη υπάρχει κάτι.

 

Ιωάννα Τσέκα

 

«Η ευτυχία θέλει κόπο και θέλει και κότσια. Οπότε αν νιώθει κάποιος πως πρέπει να αλλάξει, αλλάζει τώρα. Δεν αξίζει ούτε να κλαίμε, ούτε να στεναχωριόμαστε, ούτε να το σκεφτόμαστε, γιατί για να το σκέφτεσαι, σημαίνει πως ήδη υπάρχει κάτι.»

 

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Σουλιώτης, Bliss in Action Columnist

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *