Χρύσα Ψωμιάδου – Bliss In Action: Η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι τέχνες και το blissful της ταξίδι στις δύο της εταιρείες

Θέλεις να μας παρουσιάσεις τον εαυτό σου καθώς και το πως ήρθε στον δρόμο σου το Find Your Bliss;

Ονομάζομαι Χρύσα Ψωμιάδου. Είμαι εκπαιδευτικός στη βάση αλλά στην πραγματικότητα είμαι αεικίνητο πνεύμα. Οι σπουδές μου περιβάλλονται γύρω από το χορό, την κοινωνική θεολογία, την εκπαίδευση, τις εναλλακτικές θεραπείες και το mindset education. Βασικοί τομείς ενασχόλησης είναι η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η ευεξία. Είμαι coordinator στη μη κερδοσκοπική εταιρεία “Pas Par Tu” και στο κέντρο πολιτιστικής εκπαίδευσης και εναλλακτικών θεραπειών “Pas Par Tu Centre” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ενθαρρύνω την ολιστική προσέγγιση και για αυτό το λόγο ασχολούμαι και με τα τρία στοιχεία της ύπαρξης  σώμα, νου, ψυχή. Ούσα μητέρα τεσσάρων παιδιών έχω ευαισθησία σε θέματα διαφορετικότητας και κοινωνικής ένταξης.  Βασικές μου αξίες είναι η επικοινωνία, η αγάπη και η δημιουργία, για αυτό το λόγο μου αρέσει η ενασχόληση με νέα πρότζεκτ και καινοτόμες ιδέες. Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι «ανθίζουν» με τη μοναδικότητα τους.

Η  Κρίστυ ήρθε στη διαδρομή μου, προφανώς επειδή εγώ το ζήτησα, σε μια αρκετά «δύσκολη» για τότε περίοδο στη ζωή μου. Μέσα από κοινούς ανθρώπους και διαδρομές, άρχισα να παρακολουθώ το περιεχόμενο που δημοσίευε και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Με αφορμή την αναζήτηση μεθόδων και τρόπων για να διευκολύνω το γιο μου στο διάβασμα, έκλεισα την πρώτη μας συνεδρία με σκοπό να τον ενθαρρύνω στο διάβασμα και τη μελέτη για το σχολείο. Οπότε η εμπειρία μου στο Find Your Bliss ξεκίνησε πρώτα με τον γιο μου και έπειτα με εμένα. Με μεγάλο ενθουσιασμό από την πρώτη μας επαφή δεν έχασα την ευκαιρία να κλείσω και μια προσωπική συνάντηση σχετικά με την αναζήτηση του επαγγελματικού μου προσανατολισμού. Στα 36? Αναρωτήθηκα.. Ναι αμέ! Ποτέ δεν είναι αργά! είπα και την έκλεισα τη συνάντηση.

Τι είναι αυτό που σε ώθησε στο να αναζητήσεις το bliss σου; Τόσο σε εσένα όσο και στο παιδί σου;

Ως δασκάλα χορού για πολλά χρόνια, γνώριζα ήδη ότι μου αρέσει ο τομέας  της εκπαίδευσης, αλλά ένοιωθα ότι υπάρχει και κάτι άλλο εκεί για μένα, ότι δεν ήταν μόνο αυτό. Ήθελα να μάθω και να αναζητήσω τα υπόλοιπα φωτεινά δρομάκια της διαδρομής μου. Αυτό ήταν το κίνητρο που με ώθησε να δω και να αναζητήσω τι ήταν αυτό.. Ήθελα να γνωρίσω και να αναγνωρίσω τη διαδρομή μου και σε άλλες πτυχές.

Σχετικά με το γιο μου, το βασικό κίνητρο ήταν η αναζήτηση του μαθησιακού προφίλ και η διευκόλυνση του σχετικά με τη μαθησιακή διαδικασία.

Πως ήταν η εμπειρία σου με το Bliss; Σε τι διέφερε η Χρύσα με το πέρας της συμβουλευτικής;

Συζητώντας με την Κρίστυ τα αποτελέσματα από το Ariston Test σιγά σιγά έφερνα στο συνειδητό τη διαδρομή μου. Πιο πριν ένιωθα ότι πηγαίνω στα τυφλά, μετά ένιωσα ότι φωτίστηκε ο δρόμος μου και αυτό μου δημιούργησε περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Οπότε μετά το Bliss, ήταν ακριβώς αυτό, άρχισα να συνειδητοποιώ προς τα που θέλω να πάω και τι είναι αυτό με το οποίο μου αρέσει περισσότερο να ασχολούμαι.

Το Bliss για μένα λειτουργεί ως χάρτης, ως πυξίδα την οποία συνεχώς χρησιμοποιώ και επαναπροσδιορίζω εάν χρειαστεί. Λειτουργεί σαν θεμέλιο, σαν ένας οδηγός που με βοηθάει να κάνω πραγματικότητα αυτό που αγαπώ και αυτό για το οποίο βρίσκομαι εδώ. Κάθε φορά, όταν χρειάζεται, ανατρέχω και επεξεργάζομαι τις πληροφορίες που πήρα από εκεί. Καταλαβαίνω πια πότε βρίσκομαι στη διαδρομή μου και πότε απομακρύνομαι από αυτή. Ό,τι κάνω είναι σημαντικό να συμβαδίζει με το “bliss” μου, να το αγαπάει και να αρέσει στη Χρύσα.

Τώρα σε ποιο στάδιο βρίσκεσαι σχετικά με την υλοποίηση του Bliss σου;

Οι τρεις βασικοί τομείς με τους οποίους ασχολούμαι Εκπαίδευση, Κοινωνικές Υπηρεσίες και Τέχνες είναι και οι τρεις βασικές κατηγορίες του Bliss μου, επομένως βαδίζω σταθερά στην πορεία μου. Συνδυάζω αυτούς τους τομείς δημιουργώντας και παραδίδοντας πρότυπα σεμινάρια, πρότζεκτ, διαλέξεις, και ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες.  Θεωρώ πως πλέον βρίσκομαι στο Bliss μου και προχωρώ συνειδητά προσθέτοντας εφόδια και εργαλεία στην διαδρομή μου. Δηλαδή, νοιώθω ότι βρίσκομαι σε μία συνεχόμενη πορεία όπου σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.

Θέλεις να μας περιγράψεις ποιο είναι το Bliss της Χρύσας;

Μέσα από τη δημιουργικότητα μου, μου αρέσει να εμπνέω, να ευαισθητοποιώ και να αφυπνίζω, φυσικά και ενεργειακά, άλλους ανθρώπους. Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου ο καθένας ανθίζει με τη μοναδικότητα του και η αποστολή μου είναι να ανακαλύπτουμε ή να φωτίζουμε μαζί αυτή τη μοναδικότητα. Εστιάζοντας στα εργαλεία και τα εφόδια που διαθέτει ο καθένας, οδηγείται στη δική του ανθισμένη διαδρομή.

Στον τομέα της εκπαίδευσης κινητήριος δύναμη είναι η αγάπη μου για το μοίρασμα, τη μάθηση και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης και των εμπειριών. Η έμπνευση από και προς άλλους ανθρώπους. Νιώθω κατά κάποιον τρόπο πως, ό,τι όμορφο έχω πάρει κι εγώ από άλλους, που με ενέπνευσαν και με δίδαξαν, είναι σημαντικό και θέλω να το δώσω και να το παραδώσω και εγώ με τη σειρά μου σε άλλους. Πιστεύω πως όλοι μπορούμε και αξίζουμε να είμαστε ευτυχισμένοι σε αυτή τη ζωή και ίσως κάποιες στιγμές απλά χρειάζεται ένα τσακ για να προχωρήσουμε παρακάτω και να θυμηθούμε ότι αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι.

Τι θα ήθελες να πεις σε κάποιον που δυσφορεί στην εργασιακή του καθημερινότητα ή και σε ένα νέο που αμφιταλαντεύεται για τις σπουδές που θα επιλέξει;

Ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό για το οποίο έχει προοριστεί σε αυτή τη ζωή, αυτό που αγαπά και τον κάνει ευτυχισμένο. Ό,τι θελήσεις γίνεται, φτάνει να το ζητήσεις.

Όταν κάτι ή κάποιος μας κάνει να νοιώθουμε δυσφορία, ίσως χρειάζεται να αναρωτηθούμε, αυτό που κάνω είναι για μένα ή τι με κάνει αλήθεια να αισθάνομαι έτσι, είναι όντως το αφεντικό μου ή ο συνεργάτης μου ή συμβαίνει κάτι άλλο? Ενδεχομένως κάποιες φορές εγώ ο ίδιος να δημιουργώ αυτή την κατάσταση είτε για να οδηγηθώ και να στραφώ κάπου αλλού είτε γιατί κάτι χρειάζεται να ανακαλύψω μέσα μου που θέλει να μου φανερωθεί. Όταν δεν βρισκόμαστε στο “Bliss” μας ή δεν μας αρέσει αυτό που κάνουμε, μπορεί και εμείς οι ίδιοι κάποιες φορές να δημιουργούμε το πρόβλημα. Όταν οι άλλοι λειτουργούvε σαν καθρέφτες, μου προβάλλουνε τα θέματα που χρειάζεται να δω. Πάντως ό,τι και να συμβαίνει χρειάζεται σε μια τέτοια συνθήκη να κάνουμε μια αλλαγή.

Σχετικά με τις σπουδές, θεωρώ πως χρειάζεται “χτες” η συμβουλευτική να βρίσκεται στις τελευταίες τάξεις του σχολείου. Όχι με τη μορφή που υπάρχει ήδη, αλλά με ουσιαστική προσέγγιση στο θέμα και επισήμανση στο ότι ο καθένας μπορεί οποτεδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή να κάνει αλλαγή στη ζωή του και ότι δε χρειάζεται όλοι να γίνουμε γιατροί και δικηγόροι, χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό. Και μια συμβουλευτική με τη Χρυσάνθη ή και με κάποιον άλλον ειδικό είναι πολύ βοηθητική.

Τι θα έλεγες στον παλιό σου εαυτό;

Θα του έλεγα χίλια ευχαριστώ και πόσο ευγνώμων είμαι για εκείνον, γιατί αν δεν υπήρχε αυτός, δεν θα ήμουν αυτή τη στιγμή αυτή που είμαι τώρα. Έχω περάσει και από το στάδιο θυμού και από το στάδιο της απογοήτευσης, αλλά πλέον είμαι στο στάδιο της ευγνωμοσύνης. Και είμαι όντως ευγνώμων.

Πως θα ήθελες να κλείσεις αυτή τη blissful συνέντευξη;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κρίστυ για αυτό που μου χάρισε και την αγαπώ πολύ.

 

   Χρύσα Ψωμιάδου

 

«Θεωρώ πως όλοι μπορούμε και αξίζουμε να είμαστε ευτυχισμένοι σε αυτή τη ζωή. Χρειάζεται απλά ένα τσικ για να αλλάξεις φιλοσοφία και να γίνεις ευτυχισμένος.»

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Σουλιώτης, Bliss in Action Columnist

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *