Δημιουργικότητα, αυτή η παρεξήγηση!

creativity

Τι τεράστια παρεξήγηση Θεέ μου! Πόσοι από εμάς έχουμε συνδυάσει τη δημιουργικότητα με την καλλιτεχνική έκφραση; Αν είχα τη χαρά να μπορούσα να ρωτήσω κάθε έναν/μία από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι η πλειοψηφία των απαντήσεων θα ήταν ότι δημιουργικότητα = τέχνη. Όχι και πάλι όχι! Δηλαδή όχι μόνο η τέχνη. Αν λύσουμε αυτήν την παρεξήγηση θα λύσουμε και τα ταλέντα μας και τη χαρά της ύπαρξης μας.

Η δημιουργικότητα είναι στη φύση όλων μας, είτε είμαστε καλλιτεχνικές φύσεις είτε όχι και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Βιωματικά και με το πέρασμα του χρόνου, καταλήγω σε έναν πολύ απλό και σύντομο ορισμό της δημιουργικότητας, το μυαλό μου σε συνεργασία με την καρδιά μου λοιπόν, καταλήγουν σε αυτόν εδώ τον ορισμό «Δημιουργικότητα βιώνω κάθε φορά που χρησιμοποιώ το μυαλό μου για να πετύχω αυτά που θέλει η καρδιά μου».

Προσωπικά, μία από τις περιπτώσεις που γίνομαι δημιουργική είναι κάθε φορά που αφήνω το μυαλό μου ελεύθερο να βρει τον τρόπο να δώσω σε ένα παιδί να καταλάβει τα μαθήματα του, εκείνη τη στιγμή είμαι ολόκληρη εκεί, η φύση μου, το μυαλό μου, η καρδιά μου, χαίρονται, συνεργάζονται και γεννάνε όλα μαζί υπέροχες δημιουργικές αλλά κυρίως αποτελεσματικές εμπνεύσεις, bliss! Γιατί η δική μου καρδιά αυτό αγαπάει και έτσι το μυαλό μου αξιοποιεί τις δυνατότητες του. Επίσης να σας πω ότι ο καλλιτεχνικός τύπος σε μένα είναι σταθμισμένα πολύ χαμηλός οπότε ειλικρινά δεν υπάρχει καμία ταύτιση με το στερεότυπο.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια μου να λύσω αυτήν την παρεξήγηση θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε μυαλό είναι φτιαγμένο για να παίρνει τις δικές του στροφές με τον δικό του τρόπο και ότι κάθε καρδιά έχει την τάση να συγκινείται από διαφορετικά πράγματα.  Επίσης, σημαντικός παράγοντας για την έκφραση της δημιουργικότητας είναι και το περιβάλλον, το να μου δοθεί η ευκαιρία να εκφραστώ, ίσως καμιά φορά ακόμα χρειάζεται να γίνει απαίτηση αυτό για να δω τι πραγματικά με εμπνέει. Μέχρι πριν λίγο διάστημα δεν ήξερα πόσο δημιουργική μπορώ να γίνω παρά μόνο όταν βρέθηκα στο κατάλληλο περιβάλλον, όταν χρειάστηκε δηλαδή να διδάξω με αγάπη σε ένα παιδί ότι δεν είχε διδαχθεί δέκα χρόνια, η αγάπη και η πίστη που έχω στις δυνατότητες του έφεραν στο φως όλη μου τη δημιουργικότητα και τη χαρά της φύσης μου. Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι σημαντικό εκτός του να κάνω αυτό που αγαπώ, να βρίσκομαι και στο κατάλληλο περιβάλλον που μου επιτρέπει να το κάνω όπως αγαπώ. Τεράστιο θέμα προς ανάλυση, το αναφέρω επιγραμματικά και ίσως το αναλύσω σε άλλο άρθρο.

Είμαι σίγουρη ότι και η δική σας καρδιά κάτι αγαπάει και το μυαλό σας περιμένει να πάρει την εντολή για να βιώσει τη δημιουργικότητα. Αν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα τι θα μπορούσε να είναι αυτό κάντε στον εαυτό σας τη χάρη και ψάξτε το. Είναι ίσως το πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να σας προσφέρετε και να το απολαμβάνετε για μια ζωή!

Κάθε φορά που βιώνουμε δημιουργικότητα γινόμαστε πολύ παραγωγικοί/ες, συνεπώς αποτελεσματικοί/ες και άρα ικανότατοι/ες για να φτάσουμε στην επιτυχία και μάλιστα με χαρά, με καρδιά, με υπομονή και με αξιοπρέπεια.

Ελάτε να επαναπροσδιορίσουμε μαζί τον ορισμό της δημιουργικότητας, ότι κι αν σας συγκινεί, μηχανήματα, ζώα, φυτά, παιδιά, φαγητά, καλλυντικά, ισολογισμοί, πέτρες, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, είναι δικαίωμα σας να ζήσετε μέσα στον δικό σας τρόπο δημιουργίας, έμπνευσης, χαράς και επιτυχίας!