Επαγγελματίας ή Άνθρωπος;

Εάν μας φαίνεται εύλογη αυτή η ερώτηση τότε σημαίνει ότι όντως έχει περάσει ο διαχωρισμός αυτός μέσα μας, όμως νιώθω και θα βγω αληθινή, πως η νέα τάση στην ανθρωπότητα είναι ο επαγγελματίας άνθρωπος. Ότι δουλειά κι αν κάνουμε.

Ο λόγος που αγαπάω τη συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού είναι γιατί βοηθάω τους ανθρώπους να παντρέψουν τον επαγγελματισμό με την ανθρωπιά. Κάθε φορά που ένας από τους ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί βλέπει την αλήθεια του και δραστηριοποιείται προς αυτήν, το εσωτερικό μου χαμόγελο λάμπει!

Μας μάθανε ότι για να είναι κάποιος αποτελεσματικός επαγγελματίας δεν πρέπει να έχει ευαισθησίες και πρέπει να αποφασίζει ψυχρά. Γιατί; Προσωπικά έχω ακούσει κατά καιρούς (και μιλάμε για πολλούς «καιρούς» εργασίας σε εταιρικό περιβάλλον) διάφορα όπως «ωραία ιδέα αλλά πολύ ρομαντική, εδώ είμαστε εταιρία», ένας παλιότερος Διευθυντής μου είχε πει «πρέπει να γίνεις πιο σκληρή για να επιβιώσεις σε ένα εταιρικό περιβάλλον» και άλλα πολλά σε ανάλογο ύφος.

Δεν τον κατηγορώ γιατί φαινόταν πραγματικά να ανησυχεί για μένα . Δεν φταίει αυτός γιατί μας έχουν μάθει λάθος ότι για να επιβιώσεις χρειάζεται να είσαι σκληρός, ψυχρός, αναίσθητος, ασυγκίνητος, ανέκφραστος. Καλώς ή κακώς αυτό ήταν ανεπίτρεπτο για την ιδιοσυγκρασία μου,  ευτυχώς, γιατί με αυτόν τον τρόπο πέτυχα όλα όσα έχω πετύχει και δεν τα πήγα άσχημα, αφού κάνω δύο δουλειές που υπεραγαπώ και εθελοντισμό που υπερδημιουργώ (ακόμα και λέξεις σαν αυτήν εδώ). Τα πήγα όμορφα όχι επειδή είμαι καμιά διάνοια αλλά χάρη στην ανθρωπιά και στην αλήθεια μου που κάνουν τους συνεργάτες μου να με εκτιμούν και να με εμπιστεύονται.

Είναι ακριβώς οι ευαισθησίες μας που μας κάνουν καλύτερους επαγγελματίες, είναι η δουλειά μας ο τρόπος που συνδεόμαστε με την κοινωνία και είναι ο τρόπος για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Για να μπορούμε όμως να εργαζόμαστε σαν ολοκληρωμένοι άνθρωποι και όχι αποκομμένοι από την αλήθεια μας, είναι απαραίτητο να επιλέγουμε μια δουλειά την οποία και θέλουμε, και μπορούμε και μας ταιριάζει να κάνουμε. Αυτό είναι το λεγόμενο bliss. Όταν αυτά τα τρία παντρεύονται τότε μπαίνουμε στην κατηγορία επαγγελματιών που συνδυάζουν την εργασία με την ανθρωπιά. Τότε μπαίνουμε στη στρατιά των ανθρώπων που μέσα από το επάγγελμα τους αλλάζουνε τον κόσμο. Οι λεγόμενοι επαγγελματίες άνθρωποι.

paradise-white