Συνέντευξη στο Πατρινόραμα για τα Επιλέξιμα Επαγγέλματα 2

Συνέντευξη στο Πατρινόραμα για τα Επιλέξιμα Επαγγέλματα

Στα πλαίσια του αφιερώματος που έκανε το Πατρινόραμα στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, είχα την τιμή να φιλοξενήσουν την άποψή μου για τα Επιλέξιμα Επαγγέλματα.

Ποιά είναι τα επαγγέλματα που επιλέγουν οι νέοι στην Ελλάδα, εν έτη 2021 και με ποιά κριτήρια γίνεται αυτή η επιλογή;

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζω την επιλογή επαγγέλματος έχει αφετηρία τα ταλέντα και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου καθώς έχω δει βιωματικά ότι είναι η μόνη προσέγγιση η οποία μας βοηθάει να έχουμε μακροπρόθεσμα εργασιακή ικανοποίηση και επιτυχία, οπότε υπάρχει μεγάλη διασπορά στην επιλογή σπουδών τουλάχιστον για τους νέους που τους ταιριάζει αυτή η προσέγγιση και επιλέγουν να δουλέψουμε μαζί.

Φυσικά και λαμβάνουμε υπόψη μας τις εξωτερικές συνθήκες, άλλωστε τα αποτελέσματα είναι προσαρμοσμένα και σταθμισμένα στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά την επιλογή τους την ορίζουν κυρίως η προσωπικότητα, τα ταλέντα και οι προτιμήσεις τους.

Άλλωστε δεν υπάρχει περίπτωση να είμαστε γεννημένοι για κάτι το οποίο η κοινωνία χρειάζεται, να καλλιεργούμε κοινωνικές δεξιότητες, να προσπαθούμε για αυτό και να μην τα καταφέρουμε!

Ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι νέοι με σκοπό την σωστή επιλογή επαγγέλματος;

Να μπουν στη διαδικασία να γνωρίσουν σε βάθος τον εαυτό τους και ευτυχώς  πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι και βοήθειες για να το κάνουν αυτό όπως και για το να ενισχύουν το αίσθημα της αξίας τους. Η αυτογνωσία και η αυτοεκτίμηση επηρεάζουν πολύ την εργασιακή μας πορεία γιατί μας βοηθάνε να προχωράμε παρά τις δυσκολίες, να απολαμβάνουμε την αξία αυτού που παράγουμε ως επαγγελματίες αλλά και να θέτουμε τα όρια μας.

Επίσης η έκθεση σε εμπειρίες βοηθάει πολύ και αυτό σε μια νεαρή ηλικία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από hobby, εθελοντισμό, παρακολούθηση σεμιναρίων, το internet επίσης είναι αστείρευτη πηγή γνώσης και πληροφοριών. Ο συνδυασμός αυτογνωσίας και δράσης είναι ότι καλύτερο ώστε να είναι όσο πιο συνειδητή γίνεται η επιλογή μας.

Ποιά είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος για να επιβιώσει στη σύγχρονη αγορά εργασίας;

Ευελιξία, συνέπεια, υπομονή, αυτοεκτίμηση και πάθος. Έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι πραγματώνουν τις δυνατότητες τους όταν νιώθουν ασφαλείς και όταν έχουν έμπνευση. Αυτό έχει ορίσει και την προσέγγισή μου ως σύμβουλο, καθώς εργασιακή ευημερία και επιτυχία έχουμε όταν κάνουμε αυτό που αγαπάμε και μας ταιριάζει, για έναν σκοπό που μας εμπνέει, κάτω από τις εργασιακές συνθήκες που μας αξίζουν.

Συνέντευξη στο Πατρινόραμα για τα Επιλέξιμα Επαγγέλματα 2