Χρύσα Αντεδάκη – Bliss In Action: Από τα επισιτιστικά επαγγέλματα στην κομμωτική σκύλων, η ανάγκη για κοινωνική προσφορά και το νέο της blissful ταξίδι στη νέα της επιχείρηση

Θα ήθελες να μας παρουσιάσεις τον εαυτό σου καθώς και το πως ήρθε στο δρόμο σου το Find Your Bliss;

Ονομάζομαι Αντεδάκη Χρύσα και την καριέρα μου την ξεκίνησα με πτυχίο στα επισιτιστικά επαγγέλματα, όπου και έμεινα στο χώρο για περίπου 20 χρόνια. Κάποια στιγμή πήρα την απόφαση ότι τη συγκεκριμένη δουλειά δεν θα ήθελα να την κάνω και σε μία μεγαλύτερη ηλικία. Οπότε κάθισα εκ νέου στα θρανία και σπούδασα να γίνω κομμώτρια σκύλων στην Αυστραλία, όπου και είχα μετοικήσει στα 35 μου. Έκτοτε το επάγγελμά μου είναι κομμώτρια σκύλων και η βάση μου είναι πλέον στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Η Κρίστυ είναι πολύ καλή μου φίλη οπότε έτσι έμαθα και για το έργο της όταν αποφάσισε και εκείνη να ανοίξει τα φτερά της. Και επειδή πάντα με διακατείχε και μία προσωπική εσωτερική ανησυχία, έκλεισα μία συμβουλευτική μαζί της έτσι ώστε να καταλάβω περισσότερο τον εαυτό μου και τα θέλω μου.

 

Τι είναι αυτό που σε ώθησε στο να αναζητήσεις το bliss σου; Πως αξιοποίησες ό,τι πήρες από τη συμβουλευτική;

Η κομμωτική σκύλων ήταν μία απόλυτα συνειδητή επιλογή, ωστόσο παρόλο που έκανα στροφή στην καριέρα μου, πήγα στην Κρίστυ γιατί ένιωθα πως κάτι μου έλειπε. Και εκείνη με βοήθησε να καταλάβω τι ήταν εκείνο που θα μπορούσα να διεκδικήσω, να το εισαγάγω μέσα στη δουλειά μου, έτσι ώστε να είμαι πιο πλήρης με αυτό που κάνω. Την περίοδο εκείνη βρισκόμουν ήδη 3 χρόνια στο χώρο.

Από τη συνεδρία προέκυψε ότι δεν κάλυπτα ένα βασικό μου κομμάτι, το οποίο ήταν αυτό της συνεισφοράς, της διδαχής και γενικότερα της φιλανθρωπίας. Σε αυτά τα κομμάτια έπεσε φως και σιγά-σιγά άρχισα να δουλεύω πάνω σε αυτά, σαν ιδέες στο μυαλό μου και πως θα μπορούσα να τις υλοποιήσω.

Είναι κάτι που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, αλλά μπορώ να πω ότι βρίσκομαι σχεδόν στο τελικό στάδιο. Έχω φτιάξει ένα δελτίο τύπου όπου προσκαλώ όλα τα φιλοζωικά σωματεία του νομού Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν, εάν επιθυμούν, σε ημέρες υιοθεσίας στο χώρο του κομμωτηρίου μου. Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, σε όσα σωματεία ανταποκριθούν, εγώ είμαι διατεθειμένη να προσφέρω το χώρο μου, να γίνεται ένα bazaar από τα εκάστοτε συμμετέχοντα σωματεία, και να φέρουν δια ζώσης ζώα που θα τίθενται για υιοθεσία. Αυτό μπορεί να παντρευτεί και με διάφορα workshops, όπως για παράδειγμα ενημέρωση του κοινού για ποικίλα θέματα που αφορούν τα κατοικίδια. Από την άλλη τα οφέλη για τους σκύλους είναι ότι θα βγαίνουν από την ιδρυματοποίηση και θα κοινωνικοποιούνται, θα έρχονται σε επαφή με ανθρώπους, με άλλα ζώα, θα βγαίνουν από το καταφύγιο και θα παίρνουν νέες εικόνες που θα τους χρειαστούν.

Παράλληλα κάνω γενναίες εκπτώσεις σε όλους τους εθελοντές όλων των σωματείων, είναι ένας τρόπος να βοηθάω αυτούς που βοηθούν και επίσης είμαι διατεθειμένη να περιποιούμαι δωρεάν όλα τα ζώα που θα τίθενται για υιοθεσία γιατί κακά τα ψέματα η καλή εικόνα μιλάει. Αργότερα θα ήθελα να βάλω στο παιχνίδι και επισιτιστικές εταιρείες στις ημέρες υιοθεσίας, και ένα μέρος των εσόδων να πηγαίνουν κατευθείαν στα καταφύγια. Ελπίζω να υπάρχει ανταπόκριση και απώτερος μου στόχος είναι να συμπαρασύρω και άλλα κομμωτήρια της Θεσσαλονίκης να κάνουν κάτι ανάλογο, έτσι ώστε όλοι μας να αυξήσουμε μαζί τις πιθανότητες.

 

Σε τι διέφερες με το πέρας της όλης διαδικασίας;

Πριν τη συμβουλευτική ζούσα μία ρουτίνα, ενώ μετά άρχισαν να μπαίνουν όλα τα κουτάκια στη θέση τους και όλο αυτό γέννησε στόχους. Στόχους και επόμενα βήματα, δηλαδή πως φτάνω από το σημείο Α στο σημείο Β. Αυτό με τη σειρά του γέννησε το αίσθημα του ενθουσιασμού και επομένως βγήκα από τη ρουτίνα και δεν ένιωθα πλέον βαλτωμένη.

 

Ποιο είναι το bliss της Χρύσας;

Αυτό που αγαπώ είναι η περιποίηση των σκύλων και αυτό που θέλω και επιδιώκω είναι περισσότερος κόσμος να αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα έμψυχο ζωντανό που έχει υποχρεώσεις και επίσης ανάγκη από φροντίδα. Παρατηρώ, μέσα από τη δουλειά, ότι πάρα πολύς κόσμος θέλει να κάνει το σωστό απλά δεν ξέρει πως να το κάνει ή κινείται γύρω από μύθους που του περάστηκαν ως σωστοί που τελικά δεν είναι. Αυτός είναι ο δικός μου ο στόχος, το δικό μου bliss.

Έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες και εμπόδια σε όλο σου αυτό το ταξίδι;

Φυσικά και έχω αντιμετωπίσει. Ένα εσωτερικό εμπόδιο ήταν το άγχος μου όταν βρέθηκα για πρώτη φορά μόνη μου σε ένα δικό μου χώρο, καθώς ήμουν συνηθισμένη να δουλεύω με μία ομάδα ανθρώπων. Στη δική μου δουλειά αυτό μεταφράζεται ότι αν έχεις ένα δύσκολο ή επιθετικό σκύλο, έχεις αυτόματα βοήθεια αν δουλεύεις σε ομάδα. Μόνη μου είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς υπήρχε το άγχος για το πως και το αν ανταπεξέλθω σε τέτοιες περιπτώσεις. Όταν όμως προέκυψαν, είδα ότι τελικά ήμουν ικανή και μπορούσα να τις φέρω εις πέρας. Και ήταν αυτές οι φορές που με γέμισαν την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμουν.

Μία άλλη μου ανησυχία, ήταν εάν ο χώρος μου τελικά είχε απήχηση. Γιατί πέρα από το κομμάτι της φροντίδας του σκύλου, υπάρχει και το κομμάτι της αισθητικής. Αυτό μένει να φανεί, καθώς το μαγαζί μου είναι ακόμη νεαρό στην αγορά.

 

Τι θα έλεγες σε κάποιον που δυσφορεί στην εργασιακή του καθημερινότητα ή και σε ένα νέο που αμφιταλαντεύεται για τις σπουδές που θα επιλέξει;

Αρχικά Find Your Bliss, μία ωραιότατη συνεδρία με την Κρίστυ κι ύστερα να μπει σε δράση. Γιατί ο δρόμος φέρνει δρόμο. Να μπει σε κίνηση, μικρές-μικρές κινήσεις στην αρχή. Να κάνει μία αρχή, γιατί όλοι από κάπου ξεκίνησαν. Όλα έχουν από κάτι να σου δώσουν. Δηλαδή για τον νέο που αμφιταλαντεύεται, πήγαινε σε μία σχολή κι ας κάνεις λάθος. Το λάθος βέβαια μπαίνει σε πολλά εισαγωγικά γιατί δεν είναι λάθος, μπαίνεις μέσα σε ένα νέο χώρο, αρχίζεις και ανακαλύπτεις τον εαυτό σου. Χωρίς ερεθίσματα δεν είναι εύκολο να κοιτάς το ταβάνι και να σου έρχεται στο μυαλό τι σου αρέσει και τι όχι. Πρέπει να μπεις σε δράση, κάνε κάτι.

 

Τι θα έλεγες στον παλιό σου εαυτό;

Μακάρι να ζούσες σε μία χώρα όπου η κοινωνική προσφορά να βρισκόταν παντού γύρω σου, γιατί αν ήτανε, θα μπορούσες να βρεις πολύ νωρίτερα ποιο είναι το κάλεσμά σου. Αυτό θα του έλεγα. Χαίρομαι πολύ που θα προσπαθήσω να είμαι ένα λιθαράκι σε όλο αυτό, αλλά ακόμη περισσότερο χαίρομαι γιατί ο χώρος μου βρίσκεται απέναντι από ένα δημοτικό και ένα νηπιαγωγείο. Κάθε μέρα περνάνε παιδάκια από εκεί, εξάλλου αυτά είναι το μέλλον, και θα πάρουν εικόνες και ερεθίσματα που εγώ όταν ήμουν μικρή δεν πήρα.

 

Πως θα ήθελες να κλείσεις αυτή τη blissful συνέντευξη;

Θα την κλείσω με ευχές! Να ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο το project το δικό σας, να ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο το project το δικό μου και έτσι όλοι μας μαζί να ανθίζουμε.

Χρύσα Αντεδάκη

 

«Μπες σε δράση, γιατί ο δρόμος φέρνει δρόμο. Μπες σε κίνηση, μικρές-μικρές κινήσεις στην αρχή. Κάνει μία αρχή, γιατί όλοι από κάπου ξεκίνησαν.»

Η ιστοσελίδα του κομμωτηρίου σκύλων της Χρύσας, που άνοιξε πρόσφατα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

https://soulasgrooming.gr/

 

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Σουλιώτης, Bliss in Action Columnist

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *