Μαρίνα Αρπλιά – Bliss In Action: Από το παιδαγωγικό στον κόσμο των επιχειρήσεων, μία ιδέα γύρω από τη γονεϊκότητα και το νέο της blissful ταξίδι στον κόσμο του Project Parenting

Θα ήθελες να μας παρουσιάσεις τον εαυτό σου καθώς και το πως ήρθε στο δρόμο σου το Find Your Bliss;

Ονομάζομαι Μαρίνα Αρπλιά, σπούδασα στο παιδαγωγικό αλλά δεν ήθελα ποτέ να γίνω δασκάλα. Όσο ήμουν στο πανεπιστήμιο ανακάλυψα την AIESEC και ήταν η πρώτη μου επαφή με τον κόσμο του business. Και με βοήθησε πολύ στο να ανακαλύψω ότι πολλά πράγματα που έκανα και στα οποία ήμουν καλή, ήταν ουσιαστικά επάγγελμα.

Εργάστηκα αρχικά στη Google, στο Grow Greek Tourism Online στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα με πήραν στο τριετές πρόγραμμα “Future Leaders Program” της GSK. Πήγα στη GSK, δεν μου ταίριαξε καθόλου η δουλειά, πήρα την απόφαση να παραιτηθώ και ήταν τότε που μου ήρθε η ιδέα για το Project Parenting, τη start up μου δηλαδή που τρέχω πλέον κοντά στα τρία χρόνια. Η Χρυσάνθη είναι συνεργάτης μας και παράλληλα σύμβουλός μου. Την προσέγγισα αρχικά για να μπει ως expert στην πλατφόρμα μου και μετά από ένα χρόνο για να με βοηθήσει στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Τι είναι αυτό που σε ώθησε στο να κάνεις επαγγελματική συμβουλευτική με το Find Your Bliss;

Με τη Χρυσάνθη ταιριάζουμε πάρα πολύ, για παράδειγμα το πως βλέπουμε τον εργασιακό χώρο, και επειδή πιστεύω πως η ομάδα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για να επιτύχει μία επιχείρηση, και έχοντας κάποιους προβληματισμούς με την ομάδα μου που ήθελαν διαχείριση, η Χρυσάνθη ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος που εμπιστεύτηκα για να με στηρίξει σε αυτό το κομμάτι.

 

Περιέγραψε μας την εμπειρία σου με όλη αυτή τη συνεργασία:

Με τη Χρυσάνθη κάναμε one on one,  με βοήθησε πάρα πολύ με κάποια συγκεκριμένα άτομα της ομάδας μου και ήταν ο πρώτος άνθρωπος μου μου έκανε point out ότι δεν μπορείς να κάνεις pampering τoυς ανθρώπους με της οποίους συνεργάζεσαι. Οπότε ήταν κάτι που βοήθησε πολύ εμένα, στο πως στέκομαι εγώ ως leader της ομάδας μου, στο ποια πράγματα είναι αποδεκτά, στο ποια πράγματα πάνε πίσω εμένα άρα και τα άτομά μου και συνακόλουθα την απόδοση. Με βοήθησε στο πώς να στέκομαι ως εργοδότης, στο πώς να βάζω όρια και γενικότερα ήταν και ήταν και είναι πολύ υποστηρικτική απέναντί μου σε όλο το ταξίδι.

Αν έπρεπε όλα αυτά να το συνοψίσω με μία λέξη, θα έλεγα ότι η Χρυσάνθη με βοήθησε να καλλιεργήσω το σωστό mindset, το τί είναι εντάξει και τί όχι, τί είναι αποδεκτό και τί δεν είναι.

Ποιο είναι το bliss της Μαρίνας;

Εγώ δεν είχα πότε ξεκάθαρο στη ζωή μου το τί θέλω να κάνω. Απλά αυτό που μου ήταν πάντα ξεκάθαρο από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είναι ότι ήθελα να κάνω κάτι ώστε να συνεισφέρω στον κόσμο που ονειρεύομαι, κάνοντας τον λίγο πιο όμορφο. Και όλα τα πράγματα που με έχουν παθιάσει στη ζωή μου, είναι επειδή συνδέονται με αυτό ακριβώς το κομμάτι. Επειδή έχουν direct impact και συνδράμουν στον κόσμο που ονειρεύομαι.

Οπότε αυτό που εμένα μου έδινε πάντοτε χαρά, κίνητρο και μπορούσα να δουλεύω ασταμάτητα ήταν ότι εγώ αυτή τη στιγμή κάνω κάτι με το οποίο προσφέρω. Αυτό ήταν που με κράτησε στην AIESEC, αυτό ήταν που με έκανε να φύγω από την GSK και αυτό ήταν που με έκανε να ξεκινήσω το Project Parenting. Οι γονείς πιστεύω πως είναι το κλειδί για να αλλάξει ο κόσμος, δεν γίνεται να μην τους στηρίζουμε και δε δέχομαι να μην υπάρχει κάποιος που να τους στηρίζει οργανωμένα και να τους δίνει ό,τι χρειάζονται.

 

Έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες και εμπόδια σε όλο σου αυτό το ταξίδι;

Τα εμπόδια είναι αναρίθμητα όταν μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις κάτι δικό σου. Ξεκινώντας από την πολλή αρχή, είναι ότι έφυγα από μία πολύ σίγουρη δουλειά σε μία πολύ καλή εταιρεία μη έχοντας καμία ιδέα του τι να κάνω. Είχα πολύ μεγάλο φόβο και ανασφάλεια μην μείνω άνεργη και μην κάνω τίποτα στη ζωή μου. Όταν τελικά πήρα την απόφαση να ξεκινήσω το Project Parenting προέκυψε το: Και πως θα το κάνω εγώ αυτό μόνη μου; Προσπαθούσα να βρω κάποιον cofounder αλλά δε βρήκα, καθώς δεν ήθελε κανένας να αναλάβει το οικονομικό ρίσκο. Αλλά το κύριο πρόβλημα που με ταλάνιζε ήταν ότι σταμάτησα να εργάζομαι τον Μάρτιο του 2020 και έκανα να πληρωθώ ενάμιση χρόνο, έχοντας επενδύσει κάποια χρήματα ήδη στη start up.

Αργότερα προέκυψαν και πολλά άλλα προβλήματα στο θέμα της ομάδας, και λόγω της έλλειψης στήριξης έπαθα και ένα burnout τον Απρίλιο του 2021, και είναι κάτι από το οποίο ακόμη αναρρώνω. Γενικά, όταν έχεις δική σου επιχείρηση, κάθε μέρα είναι ένα challenge, ένα μεγάλο ερωτηματικό, δεν ξέρεις τί μπορεί να προκύψει, το οποίο ωστόσο είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό.

Τι θα έλεγες σε ένα άτομο που δυσφορεί στην εργασιακή του καθημερινότητα;

Θα του έλεγα να φύγει. Δεν το συζητώ αν είναι σε ένα περιβάλλον που δεν του φέρονται σωστά, που δεν τον πληρώνουν καλά. Έχουμε χτίσει στην Ελλάδα μια φιλοσοφία, και το ακούω δυστυχώς από νέα άτομα που δεν έχουν ερεθίσματα πολλά, ότι οκ έτσι είναι η αγορά εργασίας, είναι επόμενο να μας φέρονται χάλια. Και εγώ όταν  βγήκα στην αγορά εργασίας, είχα στο μυαλό μου ότι θα δουλεύω 10ωρα, 7 στα 7 με τον βασικό μισθό και θα λέω και ευχαριστώ. Δεν είναι έτσι. Όποιος, όπου δουλεύει, είναι τιμή και για τον εργαζόμενο αλλά και για τον εργοδότη, και είναι σημαντικό να είμαστε σε ένα περιβάλλον όπου μας σέβονται και φροντίζουν για την ανάπτυξή μας.

Οπότε στο άτομο που δυσφορεί θα του έλεγα να φύγει, υπάρχουν ευκαιρίες εκεί έξω, αρκεί να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης τού τί κάνει καλά και τί όχι, καθώς και την ευθύνη της προσωπικής του εξέλιξης.

 

Τι θα έλεγες στον παλιό σου εαυτό;

Θα της έλεγα ότι είναι ένας όμορφος άνθρωπος και ότι θα τα καταφέρει. Αυτό. Νομίζω είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε μερικές φορές να ακούσουμε από τους ανθρώπους που μας αγαπάνε.

Όλοι είμαστε όμορφοι άνθρωποι και μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα, αρκεί να ακούσουμε την καρδιά μας και το όνειρό μας. Κάθε οντότητα σε αυτό τον πλανήτη, έχει να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και αν ακολουθούσαμε όλοι το bliss μας, αυτός ο κόσμος θα ήταν ένα πολύ πιο όμορφο μέρος.

Πως θα ήθελες να κλείσεις αυτή τη blissful συνέντευξη;

Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλους τους ανθρώπους που εν δυνάμει μπορεί να διαβάσουν το συγκεκριμένο άρθρο είναι αυτό που είπα και πριν. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τα όνειρά μας και να ακούμε την καρδιά μας γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έχει έρθει να προσφέρει κάτι υπέροχο. Δεν υπάρχουν σημαντικοί άνθρωποι και λιγότερο σημαντικοί, δεν υπάρχουν σημαντικά επαγγέλματα και λιγότερο σημαντικά, πιο επιτυχημένοι και λιγότερο επιτυχημένοι. Και να εξελίσσεστε παιδιά, γιατί στο σύμπαν για να πάρεις πρέπει και να δώσεις.

Εύχομαι όσοι άνθρωποι διαβάσουν αυτό το άρθρο να είναι χαρούμενοι στην εργασιακή τους καθημερινότητα, και αν δεν είναι, να κάνουν αυτές τις αλλαγές που θα τους βοηθήσουν να βρουν τη χαρά και αυτό που τους παθιάζει.

Μαρίνα Αρπλιά

 «Όλοι είμαστε όμορφοι άνθρωποι και μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα, αρκεί να ακούσουμε την καρδιά μας και το όνειρό μας.»

 Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Σουλιώτης, Bliss in Action Columnist

 

Η επίσημη ιστοσελίδα του Project Parenting:

https://www.projectparenting.gr/

Το όραμα του Project Parenting:

https://www.projectparenting.gr/about/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *